Halloween09

Så, Halloween närmar sig med stora steg.. Fortfarande så verkar inte vi svenskar ha någon koll på skillnaden mellan halloween och allhelgonadagen. Eller ofta blir själva "utklädningsgrejen" utspridd på två helger. (alltså Halloween) Det är ju ganska bra att man vet skillnaden mellan de olika högtiderna. Allhelgonadagen infaller alltid på en lördag mellan 31oktober till 6november här i Sverige. Ursprungligen så firades den alltid den 1 november, vilket man fortfarande gör i vissa länder. Alla helgons dag är en familjehögtid då man sörjer, anhöriga som gått bort.

Kvällen före Allhelgonadagen alltså, allhelgonaafton, brukar man i vissa länder  (Oftast de som är engelsktalande som Amerika och Storbrittanien) fira Halloween. Detta är alltså en feltolkning av det ursprungliga ordet, All Hallows' Eve. (Alla helgons afton) Denna kväll klär barnen ut sig och gör upptåg på gatorna. Men tanken bakom detta var från början, att helgonen går igen - som vålnader eller spöken. Halloween firas däremot alltid den 31oktober. (Det som ursprungligen var dagen innan alla helgons afton den 1november)

Så, i år infaller ju faktiskt allhelgonadagen (alla helgons dag) på en lördag, den 31oktober. Vilket är samma dag som Halloween också firas. Därför är det bra att se upp med busandet! Tänk på att grannar och andra familjer, faktiskt kan sitta hemma och sörja nära anhöriga denna kväll!
Detta är säkert något som kommer skapa mycket konflikter i år.

Ska någon av er busa i år på Halloween? Eller bara klä ut er och festa?








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 bloglovinTransan